Podprogram 2020
PROGRAM OPERACYJNY POMOC ŻYWNOŚCIOWA 2014-2020
JEST WSPÓŁFINANSOWANY Z EUROPEJSKIEGO FUNDUSZU POMOCY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCYM
PODROGRAM 2020
CELEM PROGRAMU jest zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2020 – sierpień 2021, a jej celami szczegółowymi są:
- organizacja i koordynacja sieci dystrybucji pomocy żywnościowej składającej się z organizacji partnerskich lokalnych, zwanych dalej OPL, zgodnie z zasadami PO PŻ,
- racjonalne zagospodarowanie artykułów spożywczych otrzymanych z OPO oraz z innych źródeł, na potrzeby udzielania pomocy żywnościowej osobom najbardziej potrzebującym,
- przekazanie artykułów spożywczych osobom zakwalifikowanym do otrzymania pomocy żywnościowej zgodnie z zasadami PO PŻ,
- prowadzenie działań w ramach środków towarzyszących wśród osób najbardziejpotrzebujących zakwalifikowanych do objęcia pomocą żywnościową, mających na celu włączenie społeczne.
OKRES DYSTRYBUCJI ŻYWNOŚCI: grudzień 2020 – sierpień 2021
Pomoc żywnościowa dystrybuowana jest przez Banki Żywności w Tarnobrzegu [OPR] do Organizacji Partnerskiej Lokalnej [OPL] na terenie województwa podkarpackiego, która przekazuje żywność bezpośrednio do osób potrzebujących.
KRYTERIA KWALIFIKOWALNOŚCI I SPOSÓB KWALIFIKACJI:
- Pomoc w ramach POPŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji życiowej (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie - których dochód nie przekracza 220% kryterium dochodowego uprawniającego do skorzystania z pomocy społecznej, tj. 1542,20 PLN dla osoby samotnie gospodarującej i 1161,60 PLN dla osoby w rodzinie, stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.
- Sposób kwalifikacji:
- OPS będą wydawać osobom potrzebującym skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej lub przekazywać OPL listy osób zakwalifikowanych do pomocy z POPŻ, pod warunkiem uzyskania zgody tych osób;
- OPL mogą w swoich siedzibach przyjmować oświadczenia od osób kwalifikujących się do przyznania pomocy żywnościowej [załącznik nr 5 do wytycznych]. Oświadczenia wraz z wypełnionym skierowaniem przekazywane będą do OPS, , który potwierdza do kwalifikowalność do przyznania pomocy;
- OPL mogą samodzielnie kwalifikować wyłącznie osoby bezdomne do udziału w POPŻ na podstawie podpisanego oświadczenia [załącznik nr 6 do wytycznych].
ZASADY PRZEKAZYWANIA ARTYKUŁÓW SPOŻYWCZYCH:
Pomoc żywnościowa jest przekazywana osobom najbardziej potrzebującym za pośrednictwem Organizacji Partnerskich Lokalnych jako zestaw artykułów spożywczych w formie paczek żywnościowych lub posiłków.
- Zestaw roczny artykułów spożywczych obejmuje artykuły spożywcze w łącznej ilości ok. 42,27 kg w tym:
NAZWA ARTYKUŁU |
ILOŚĆ SZTUK NA OSOBĘ |
OPAKOWANIE JEDNOSTKOWE (KG/L) |
ILOŚĆ KG NA OSOBĘ |
CUKIER BIAŁY |
4 |
1 |
4,00 |
BURACZKI WIÓRKI |
4 |
0,35 |
1,40 |
FASOLKA PO BRETOŃSKU |
3 |
0,5 |
1,50 |
HERBATNIKI MAŚLANE |
2 |
0,2 |
0,40 |
GROSZEK Z MARCHEWKĄ |
8 |
0,4 |
3,20 |
MUS JABŁKOWY |
2 |
0,72 |
1,44 |
KASZA JĘCZMIENNA |
3 |
0,5 |
1,50 |
KONCENTRAT POMIDOROWY |
7 |
0,16 |
1,12 |
MAKARON JAJECZNY |
10 |
0,5 |
5,00 |
MLEKO UHT |
7 |
1 |
7,00 |
OLEJ RZEPAKOWY |
4 |
1 |
4 |
PASZTET DROBIOWY |
2 |
0,16 |
0,32 |
PŁATKI OWSIANE |
2 |
0,5 |
1,00 |
POWIDŁA ŚLIWKOWE |
5 |
0,3 |
1,50 |
FILET W OLEJU |
7 |
0,17 |
1,19 |
RYŻ BIAŁY |
2 |
1 |
2,00 |
SER PODPUSZCZKOWY |
4 |
0,4 |
1,60 |
SZYNKA DROBIOWA |
8 |
0,3 |
2,40 |
SZYNKA WIEPRZOWA |
4 |
0,3 |
1,20 |
MIÓD NEKTAROWY |
1 |
0,5 |
0,50 |
- Paczka żywnościowa to minimum kilka artykułów spożywczych [co najmniej 3] z różnych grup towarowych wydawanych jednorazowo. Uznaje się za dopuszczalne aby organizacje jednorazowo wydawały artykuły żywnościowe bez ograniczeń co do minimalnej liczby produktów w pojedynczym wydaniu. Zestaw artykułów spożywczych na Podprogram 2020 określony jest dla jednego odbiorcy końcowego, zarówno dla osoby samotnie gospodarującej jak i dla osoby w rodzinie. Pomoc żywnościowa w formie paczek żywnościowych powinna być wydawana osobom najbardziej potrzebującym równomiernie w trakcie całego okresu dystrybucji w Podprogramie 2020.
- Posiłek to każdy posiłek przygotowany w OPL, np. jadłodajnie, schroniska dla osób bezdomnych] do tego przeznaczone: śniadanie, II śniadanie, obiad – w szczególności gorący posiłek, podwieczorek, kolacja]. posiłki do spożycia na miejscu są przygotowywane i wydawane w placówkach posiadających zaplecze kuchenne (m.in. w schroniskach dla bezdomnych, jadłodajniach, noclegowniach) z wyłączeniem świadczenia usług firm zewnętrznych (np. catering).
- W przypadku gdy liczba osób uprawnionych do pomocy żywnościowej zgłaszających się w trakcie realizacji Podprogramu 2020 jest większa niż do danej OPR/OPL będzie większa niż planowana, Instytucja Zarządzająca dopuszcza zmniejszenie zestawu rocznego dla 1 osoby, nie więcej jednakże niż do 70% jego całkowitej ilości (tj. do ok. 29,59kg). W zestawie należy w miarę możliwości uwzględnić produkty ze wszystkich 7 grup artykułów spożywczych.
- W uzasadnionych sytuacjach np. stan zdrowia lub indywidualne potrzeby żywnościowe można zmienić artykuł spożywczy na inny w odpowiedniej proporcji lub zwiększyć liczbę opakowań.
- W przypadku rodzin z dziećmi dopuszcza się zwiększenie liczby opakowań artykułów spożywczych do potrzeb rodzin.
- Żywność jest wydawana osobom potrzebującym w ramach POPŻ nieodpłatnie.
SKŁADANIE SKARG PRZEZ OSOBY NAJBARDZIEJ POTRZEBUJĄCE:
Każda osoba potrzebująca ma prawo złożenia skargi dotyczącej sposobu dystrybucji żywność do lokalnego Banku Żywności, następnie do Federacji Polskich Banków Żywności z siedzibą w Warszawie albo do Instytucji Zarządzającej - Ministra Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej.
AKTUALNOŚCI:
Efekty Programu Operacyjnego Pomoc Żywności Podprogram 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
Efekty Programu Operacyjnego Pomoc Żywności Podprogram 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym
czytaj dalej na temat: Efekty Programu Operacyjnego Pomoc Żywności Podprogram 2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej PotrzebującymProgram Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - aktualizacja podprogramu zgodnie z wytycznymi z dnia 17.02.2021r.
Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - aktualizacja podprogramu zgodnie z wytycznymi z dnia 17.02.2021r. W załączeniu prezentujemy szczegóły informacji.
czytaj dalej na temat: Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 - aktualizacja podprogramu zgodnie z wytycznymi z dnia 17.02.2021r.NOWE KRYTERIUM DOCHODOWE UPRAWNIAJĄCE DO POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020
NOWE KRYTERIUM DOCHODOWE UPRAWNIAJĄCE DO POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020. W dniu 26 listopada 2020 r. została zatwierdzona zmiana do Wytycznych Instytucji...
czytaj dalej na temat: NOWE KRYTERIUM DOCHODOWE UPRAWNIAJĄCE DO POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020WYDAWANIE SKIEROWAŃ DO OTRZYMANIA POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ POPZ - Podprogram 2020
Miejski Ośrodek Pomocy Rodzinie w Tarnobrzegu informuje, że od 12 października 2020 r. wydawane będą skierowania do otrzymania pomocy żywnościowej w ramach Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 współfinansowanego z Europejskiego Funduszu Pomocy...
czytaj dalej na temat: WYDAWANIE SKIEROWAŃ DO OTRZYMANIA POMOCY ŻYWNOŚCIOWEJ POPZ - Podprogram 2020